CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Thursday, December 31, 2009

Selamat Tahun Baru 2010

Salam

SELAMAT TAHUN BARU 2010

Esk dah 1 Jan 2010. Tahun baru bermakna umur sure akan meningkat lagi. Tahun baru bererti cerita baru, kisah dan penceritaan baru.

Azam tahun ni tak aku tentukan...cuma berharap untuk sesuatu yang lebih baik. Kalu nak list.. 1st sekali aku nak kawen....... huhuhu ni yang sadis sket.. anyhow aku percaya kan janji DIA. Setiap dr kita akan ada pasangannya.... :D

Esok aku fly back to Bintulu, rezeki aku kat sana... ulang tahun pertama jadi cikgu.... harapan aku agar dapat realisasikan harapan dan impian mereka. Harap aku dapat sempurnakan tugas2, amanah dan tanggung jawab yang di berikan.

Lembaran baru, ceritera baru, apapun yang terjadi aku akan terus berjalan.

Saturday, December 26, 2009

Saya tak boleh jaga hati semua orang.

Salam....
Semalam dan hari2 sebelum ini mungkin sy telah sakit kan hati ramai orang. Mungkin ramai yang berkecik hati dgn saya. Marah dan kecewa dgn saya. Saya akui, saya tak akan dapat nak jaga hati setiap orang. Hakikatnya hati saya sorang pun tak pnah fikir nak jaga. Sekurang2nya saya cuba jadi yang terbaik. Saya perlu dahulukan hati saya.

Saya minta maaf kepada mereka2 yang berkecik hati dengan saya.

Tuesday, December 22, 2009

Tahun bakalan berganti lagi.....

Salam....
Tahun baru Hijrah 1431 baru saja melewati kita. Tahun masihi 2009 juga akan turut melabuhkan tirai. 2010 pasti menjengah tiba. Tapi aku tetap seperti aku 3 tahun lepas. Aku tetap seperti aku 5 tahun lepas. Aku masih tidak berubah. Tiada perubahan ketara yang boleh aku bangga kan. Kenapa aku jadi senaif ini..... ? Kenapa aku jadi selemah ini? Membilang kekecewaan dengan hidup. Menghitung kelukaan sendiri. Aku masih berfikiran sama seperti dulu. Sama seperti time aku frust ngan My Crustacea 5 tahun lalu. Bodoh sgt ke aku sampai tak leh nak nilai semua ini dengan rasional. Kenapa Allah uji aku dengan kekecewaan yang sama berulang kali? Kenapa setiap kali kecewa aku tk ubah diri aku jadi seseorang yang baru? Kenapa semangat setinggi gunung tapi ranap juga akhirnya. Kenapa aku tak leh jadi sekuat manusia lain? Kenapa aku terus2 begini? Menyalahkan diri sendiri untuk setiap apa yang berlaku? Tak tahu berapa ratus kali aku laungkan kata semangat untuk diri sendiri. Entah berapa ratus kali aku korek dan godek keyakinan dari dalam diri untuk aku terus ampuh di sini....dengan derita rasa yang begini? Sampai bila aku nak hitung semuanya ini? Sampai bila aku nak rasa kosong macam ni? Rasa rendah diri? Rasa kekurangan diri? kenapa aku nak rasa semua itu? Mana keyakinan aku? Mana kekuatan yang ada? Persoalan diri yang tak pernah hilang.

Monday, December 21, 2009

Mungkin Bukan Dia

Dia hadir dengan rasa
Dia datang dengan jiwa
Kala hati berwalang duka
Kala jiwa menahan gelora

Dia hadir membawa cinta
Dia datang bersama sayang
Kasihnya selaut ku rasa
Rindunya mendebarkan sukma

Kala rahsia bukan lagi rahsia
Berat langkah untuk menjauh
Kaku dan terpaku
Minda cuba menafikan rasa
Gerak hati menidakkan hakikat

Mungkin bukan dia untuk aku
Mungkin bukan cinta dia
Mungkin bukan sayang dan kasih dia
Mungkin ini hanya sisipan rasa
Ceritera tentang hati kalut
Secebis rasa yang sakit
Perit dan pahit....

Bukan dia untuk aku
Hakikatnya dia milik mereka.

Friday, December 18, 2009

Hijrah Diri

Hijrah diri mencari erti
Hijrah diri mencari makna
Hijrah diri menilai rasa
Hijrah diri pengubat jiwa

Mencari pelangi kasih
Yang indah
Mencari landasan cinta
Yang kukuh
Mencari sesuatu
Yang bermakna

Hijrah ini membebat rasa
Hijrah ini membalut luka
Hijrah ini menenangkan jiwa
Hijrah ini tanda perjuangan hati
yang kalut

Kalah atau menang
aku hanya perlukan
pembebasan rasa yang sakit ini......
Hijrahlah diri!!!!!

Salam Maal Hijrah 1431.

Wednesday, December 16, 2009

Istilah Cinta Tanpa Rasa

Istilah Cinta Tanpa Rasa
Hati tawar, jiwa kosong
Mati mungkin penyudahnya
Tapi aku masih ada sisa iman
Untuk menafikan desakan hati
Untuk mengatur akal pada paksinya

Istilah Cinta Tanpa Rasa
Keliru dan celaru
Antara kata cinta dan tanggungjawab
Antara kasih sayang dan amanah
Kalau mungkin aku mungkir
Biar berbaloi dengan pengorbanan
Biar terzahir segala janji
Biar bahagia nyata di mata jiwa

Istilah Cinta Tanpa Rasa
Nafsu mungkin landasannya
Alunan mesra membujuk rasa
Membuai rasa
Melalaikan hati
Hingga di penjuru kasih
Manusia itu jadi begitu kejam
Membunuh rasa yang tak berdosa
Menjadi sebab kepada kemusnahan
Episod hidup hamba Allah

Dan akulah manusia itu
Yang terpersona dengan
Istilah Cinta itu
Yang terkesima dengan lambakan
Kasih sayang itu

Aku terikat? Aku diikat?
Atau aku sendiri yang mengikat?
Kenapa langkah tak mampu di atur
Lari dan minggir sejauh yang boleh
Kenapa terlalu rapuh
Sedang hakikat sudah lama di hitung
Pada sejarah dan cerita lalu

Istilah Cinta Tanpa Rasa
Sesungguhnya ia hadir tanpa rasa
Sesungguhnya ia hanya pengisian kosong
untuk jiwa yang sakit ini.

Monday, November 23, 2009

Tentang dia....tanpa rasa murahnya cinta.


Pada sudut terasing ini terperuk sekeping hati
menjeruk rasa pada sebuah kisah
memendam pilu pada jiwa yang mati
meniti hari dengan langkah yang tidak sempurna

Pada lirik matanya terisi sendu yang bukan sedikit
pada lakaran senyumnya ada calar di hati
ada rahsia yang meruntun sanubari
ada kisah lama yang sakit
ada cerita satu episod kehidupan

Dia hari ini tersungkur dan terus tersungkur
bukan simpati yang di raih
bukan simpati yang di dambanya
hanya melepas remuk di dada
sekadar merembeskan nanah
kelukaan yang tercarik

Tahu diri bukan sekuat mana
tahu diri tidak seampuh mana
tahu diri ibarat hilang daya
tahu diri bagai layang-layang terputus tali
hilang arah dan punca

Jangan lagi di gadai harga yang ada
biar terus tidak di cinta
biar terus tidak di miliki
biar diri tidak di punyai
asal nadi terdenyut
dengan bangga tanpa rasa
murahnya harga cinta.

Friday, November 13, 2009

Mungkin sesuatu tu datang dengan alasan?

Salam

I br je balik camping Kem 1 Malaysia Peringkat Daerah Sebauh..... i jadi JU... huhhu penat mmg tak hengat dunia laa..... nasib laa i ni jenis kental sket n bila dh jadi cikgu n dah mcm2 xtvt yang i join dgn rela or "saya yg menurut perintah".... i jadi dh terbiasa. otak pun dah setting kalu tido kul 9mlm tu bukan camping laa namanya... tmbahan lak i ni dr golongan JU bukan guru pengiring yang nak mintak surat br nak buat kerja.... hahaha sib bek dorg tak tahu kewujudan blog i ni.... mun tak sure jadi bahan gossip lagi kan? .... tak tahu apa yang i nak citer kan sebenarnya.... terkejut ngan satu biter pasal one of my favorite blogger ni... apapun i tak nk bg komen apa2..... mungkin ada alasan kenapa perlu jadi mcm tu.

nak citer pasal camping ke? kang citer gmbr tk upload tak besh lak..... camera tk bwk td.... i ada kat CC ni... dh lama tk lepak CC, ari ni GB bg i CRK so i tak balik skol lagi la ni.... lepas camping smlm tdo bintulu jak.... mlm td tido mmg tk hengat nya tido la.... i ada invite atroman tuk dinner mlm ni.... hope atroman selamat smpai ptg ni.... huhuhu.

erm u all nak th tak word paling hangat sepanjang camping ri tu? "tak professional lansung" "buta ke" "stupid" dan "jgn bagi alasan, org bodoh je bagi alasan" hahaha nak tau tak sapa yang kuarkan all the statement yang mmg tak sedar diri tu..... DC41..... hahahah interview pun blum bleh smpai ati ckp mcm tu.... mcm ko sorg je ada kt kem tu ..... sedih i bila tingat balik ada manusia yang begitu bangga dengan gred DC41 yang di pakai itu...... kalu takat br setahun ko jadi cikgu ko nak tunjuk lagak mcm tu say sorry la.... aku ni ni pun DC41 jgk .... cuba ko duk kat tmpt kami yg JU ni.... penat badan, otak.... tk der plak sampai ati nak kuarkan word2 yang bleh membunuh itu.... plg best Pegawai PPD pun tahu kesah ni..... hahahaah tak professional laa konon kena beratur amik mknan ngan budak2 sbb ko DC41 bkn S11.... kecik ati org S11 tau.... hahaha ada gk JU pun DG29, DG32 je.... kalu ko bleh hitung brpa byk hati yang terluka ngan statement ko mlm tu, n berapa byk kebencian utk ko since mlm pertama itu..... sure ko tak kan kuarkan lagi word2 seterusnya itu..... i jadi hangin la dgn org yang mcm ni.... siyusly. manusia yang hati kering..... hati batu.... muka tembok.... lepas ko sembur sumer word2 itu ada ati lak nak sengeh2 ngan kami.... sorry k.... byg ko pun aku tk hengin nk tgk. erm mungkin ada alasan kan knp DC41 yg sorg tu jd mcm tu.... i sikit pun tk bgga dgn gred tu sbb i masih terlalu kosong.... byk benda yg perlu i isi b4 i bleh bbangga dgn gred itu.... tp i tetap bangga jd cikgu ni..... there is something yang indah utk i ingat.

erm.... i fell much better now.... tp i akui i masih tk leh erase sepenuhnya igtan i pada dia.... hati i rapuh sket la.... tp i bangga dengan rasa yang ada ni.... bertuah di uji..... bersyukur kerana i masih ada hati n perasaan.....

erm.... 1 more story.... remember my baby Fatil..... ha'ah..... dia ada kt kg skang dh smggu lebih dia kat kg... tggu mummy dia ni balik.... siyusly tk sabar i nak jumpa dia... nak jadi mummy dia lagi.... skolah smggu je lagi.... then dh mula cuti pjg.... i kena btugas mggu ptama cuti tu.... jdnya i balik 25hb nov.... Fatil.... tgu mummy k..... mmuah....

ok guys... i got to go..... dh 3 4 jam tenggek kat cc ni..... see ya...... nnt i upload pices time camping ri tu n pices Fatil sama.... hahahaha.....

~titik dgn rasa rindu~

Tuesday, November 3, 2009

...

Aku renung setiap bilah kisah

Dari episod cinta naïf

Aku nilai dari pandangan kasar

Aku hitung juga dari bahasa hati

Aku pertimbangkan setiap patah

Kata azimat mereka yang prihatin

Aku akui....

Naifnya aku dalam mengenal erti

Kata sebuah cinta

Adakala nafsu menunjangkan rasa

Ada ketika gelora hati meruntun di jiwa

Ada saatnya hati berdetik kata walang

Hingga tergadai lagi harga dan nilai

Cinta yang naif

Aku terhumban dan terasing

Di sudut kendiri

Terperosok, berwalang

Rawan hati pada sebuah ceritera

Cerita cinta yang naif

Silap menilai

Salah menghitung

Rapuh pertimbangan

Terlupa dengan alasan

Terbias kata kesal

Tunjangkan kesalahan pada diri sendiri

Aku kumpul kekuatan untuk terus berjalan

Biar dalam rawan hati

Biar penuh kesal di jiwa

Biar aku terus berjalan

Biar cinta yang naif itu terus terkubur

Sekalipun tidak bernisan

Aku larikkan segaris doa dan harapan

Untuk hati terus mengenal erti kata yang sebenar

Aku titipkan seraut doa dan harapan

Untuk terus berjalan

Ini noktah aku yang terakhir.

Sunday, November 1, 2009

Bahasa Lensa

Salam.....
Lama tak letak gambar2 kat sini.... banyak cerita seiring dengan bertindan2 aktiviti yg menghimpit di tambahkkan lagi dengan kekacauan emosi yang melampau semua jadi celaru, keliru, yang lurus ada bengkoknya, yang tenang kini bergelora.... mungkin saya tidak perlu untuk berkongsi lagi.....

Kursus Pendidikan Luar
Untuk Guru-guru Penasihat Unit Beruniform
Sekolah Rendah & Sekolah Menengah
Zon 4 (Miri, Baram, Subis, Bintulu, Sebauh & Tatau)
@ Pusat Ko-K Bintulu (SMK Teknik Bintulu)
18 Oct - 20 Oct 2009

Biarkan lensa untuk bercerita.


Belajar ikatan tali temali.... even dh penah lulus time kt mktab dulu tetap gak gagal bla nak buat ikatan lgi..... huhuhu

Pelbagai jenis ikatan tali temali

Sesi nak buat model gadget guna ikatan2 yg dah di pelajari tadi..... tekun kan i....?

Sesi nak kena wat kertas konsep.... bincang dgn khusyuk sekali......
pembentangnya adalah saya..... (paksa rela - i suka expose diri ni ehehehe)

Belajar beberapa jenis jerat untuk ikhtiar hidup in case tersesat lam utan..... stu jerat pun sy tk berjaya buat. canner kalu sesat ni?

Aktiviti Ikhtiar Hidup..... masak memasak lam utan rimba. di bekalkan bahan mentah n buluh je....

jdi ni la antara menu yang berjaya kami polah.... ayam pangsuh, ikan panggang, ayam panggang, nasik lam buluh, air kopi perasa buluh n midin bakar.
Yummy..... nyaman tek bila makan beralaskan daun.

Guru2 yg terlibat dari Zon 4, n Kenyalang yang Selamber.....

Nota kaki : 3 ari 2 malam berkhemah..... tido lam khemah u... gmbr khemah je lupa nak snap.....

Nota kaki lagi : br abih sukan MSSR zon Sebauh.... tak snap gmbr pun.... tk dan la..... 2 ari berpanas kat tgh padang.... muka i berbelang2 ni..... uwwwa.... tensen sudah.... eumora pun dh nak abih ni.... nk kena order br la.

Lagi nota kaki : 9 Nov - 12 Nov nnt.... i jadi jurulatih utk kem 1 Malaysia peringkat daerah Sebauh.... @ PLKN Similajau, Bintulu..... camping lagi..... tido lam khemah lagi.... masak memasak lagi.... tp ni biyak yang msak..... kami tgk2 je..... ehehehe

~noktah~

Tuesday, October 27, 2009

Untuk sekian kalinya....

Salam untuk semua.

Kadang-kadang kita lupa dan sering meminggirkan sesuatu yang kita fikirkan tidak bermakna atau mungkin pada hemat kita ianya tidak memberikan kesan untuk kita dan kehidupan kita seterusnya. Saya kecewa kadang melihat dan memerhati gelagat segelintir manusia yang alpa, lalai dan mungkin sengaja melupakan kata dan janji yang pernah di ucapkan. Saya akui tidak pernah ada walau sebaris janji yang di lafazkan untuk saya... namun silapkah saya bila saya menilai dari tindakan dia, baris-baris sms dia yang memenuhi inbox hp saya, kata-kata pujukan saat dia meminta saya untuk bersabar, permintaan dia untuk tempoh bertenang, permintaan dia untuk berfikir.... ? atau saya yang silap menghitung setiap permintaan itu kerana mungkin itu hanya helah dan alasan untuk dia lepaskan diri dari saya? atau selama ini saya terlalu mendesak dia? atau mungkin selama ini saya cukup menyesakkan hatinya? makin banyak persoalan yang berkembang dalam kotak minda ini, makin saya rasa tiada ruang untuk saya lagi. sekalipun saya terus menghitung kesabaran, mengira2 masa yang telah terbuang, pertimbangan saya yang bukan sedikit..... rupa-rupanya ini mmg bahagian utk saya. saya harus redha menerimanya. tidak perlu lagi saya perhitungkan tentang persoalan hati ini lagi.... jawapan nya sudah di muktamadkan.... dia mungkin lega kini. dia tidak perlukan waktu lg utk dia fikirkan tentang hubungan ini jika hakikatnya dia tidak pernah fikirkannya. berkali sy cuba terangkan..... cuba yakin kan..... semuanya mungkin tidak berbekas di hati dia. dulu saya begitu menghargai komunikasi yang ada antara kami... kami berbicara ttg apa sahaja..... kini semuanya tinggal kenangan. saya masih terkenangkan lagu yang dia alunkan untuk saya. masih juga saya teringatkan cermin yang dia hasilkan dari kerja tangannya sendiri untuk saya..... walau simple buatannya.... tapi buat saya tersentuh bila melihatnya. saya harus lepaskan diri saya dr semua rasa ini. saya perlu terus aturkan langkah saya.... di mana penamatnya nanti saya akur dan saya sepatutnya tidak perlu menangis untuk perpisahan ini. selama ini saya ikhlaskan diri saya. Saya tahu apa sebenarnya yang menghalang dia untuk yakin dengan diri saya. Mungkin ini kesilapan saya bila memilih untuk berterus terang. Rupanya tidak bagus jika kita terlalu jadi org yang jujur. Terlalu berterus terang tidak menjanjikan kemenangan itu berpihak pada kita. Saya lepaskan semua bebanan rasa ini. Saya perlu lupakan impian kosong itu. Saya perlu bebaskan diri dari perhubungan yang tiada rasa dan tidak punya walau selorek harapan pun. Keselesaan dulu mungkin kini duri yang merobek hati saya jadi kepingan kecil. Saya harap saya mampu telan kekecewaan kali ini mcm mana saya telan kekecewaan sebelumnya.

~Dan kini.... inilah penamatnya Saya & Dia~

~Titik ini dengan rasa~

Kita sering dibatasi reality & fantasi,

saat cinta bersemi, bersama kita berilusi,

disitulah kita mengenal ertinya budi,

kasih sayang dan peribadi.

Pada detik yang ngeri,

yang tak pernah termimpi,

ku dibaluti sepi,

saat itu kenangan membara lagi

meracuni hati yang keterlanjuran ….

Sunday, October 11, 2009

Melawan Kesepian.....

Apapun yang terjadi
Berjalanlah tanpa henti
Air mata tertahan
Waktu untuk dijatuhkan

Nanti kita kan tahu
Betapa bijaknya hidup
Sepahit apapun ini
Pelajaran yang berarti

Semoga kepergianmu
Tak akan merubah apapun
Semoga mampu kulawan
Kesepianku

Apapun yang terjadi
Berjalanlah tanpa henti

Monday, October 5, 2009

Berapa harga sebuah kebahagiaan?

Salam.....

Actly since rya ari tu....aku rasa sangat2 terasing.... even aku cuba untuk menonjolkan diri masih juga aku tersisih. tidakkah mereka perasan dengan perubahan aku? tidak kah mereka terkesan dengan kewujudan aku? beku hati semakin mengeras.... kebahagiaan yang cuba untuk di raih semakin menghilang. riak wajah mereka langsung tidak menampakkan kebimbingan.... tidakkan mereka terfikir akan diri aku ni.... tidak kah mereka ingin bertanyakan aku tentang apa sahaja....? kenapa terus buat aku rasa mcm ni? mahal sgt ke hrga kebahagian untuk manusia seperti aku? harus bagaimana lagi untuk aku lakukan? apa lagi yang perlu aku hitung? berapa RM yang perlu aku laburkan untuk menilai dan membeli gugusan kebahagian itu? jgn biarkan aku terus begini. aku tidak lagi seampuh dulu. aku kini mampu tersenyum tp hakikatnya tidak lagi bersama keikhlasan. jgn biarkan aku kembali membenci bila aku sebenarnya sudah boleh untuk menerima dan tidak kan mereka terfikir betapa hebat aku lawan untuk aku melupakan episod-episod dulu. jgn biarkan aku jadi keras bila pernah hati aku cair dan mengalir bersama kasih sayang juga tanggungjawab. aku amik tanggungjawab ini bukan bermakna aku perlukan semua perhatian itu....aku hanya perlukan sedikit darinya....bukan semua.... hanya seulas yang bisa menghilangkan sendu luka di jiwa. aku hitung semuanya bersendirian. aku lalui dan rentasi semuanya dengan kaki sendiri.... sehingga ke detik dan ketika ini, aku bangga jadi diri aku... mendepani semuanya sendirian tapi jgn mereka lupa tanyakan aku satu ayat yang boleh menghilangkan sakit di jiwa ini. Jgn biarkan aku terus menghitung dosa dengan rasa sakit yang terbeban ini. Jgn biarkan aku terus bersendirian.... aku perlukan mereka..... perlu untuk lunaskan harga dosa lepas. rasailah kehadiran aku macam mn aku merasai mereka dlm kehidupan aku.

Berapa harga sebuah kebahagian untuk aku lestarikan?

Tuesday, September 29, 2009

Syawal 1430H.... Makna Pertemuan

Salam Aidilfitri untuk semua. Masih belum terlewat untuk saya hulurkan salam lebaran. Sebagai tanda kemenangan setelah berakhirnya Ramadhan.

Syawal kali ini memberikan 2 makna dan pengertian yang berbeza. Syukur kerana dengan nikmat kehidupan yang DIA anugerahkan.... kita semua dapat merayakan Aidilfitri dengan sempurna. Meskipun ada rasa yang tidak enak.... ada cerita yang bergaul duka.... namun kemanisan nya tetap saya rasa.

Syawal kali ini menggamit rindu yang tiada taranya pada kawan2 saya yang tujuh itu. Rasanya pernah saya bercerita tentang mereka. Sudah lama saya kira, kami tidak bertemu dan berkumpul. Dulu selalu jugak kami berkumpul dan saling menziarahi..... kalau ada pun mungkin saya dan farrah yang tidak pernah terputus hubungan dan saling bertanya khabar. Yang lain dengan komitmen dan tanggungjawab yg ada.... mungkin ada masanya kisah lalu tertinggal di belakang. Saya akur. Dengan rasa rindu yang ada.... saya usahakan untuk adakn pertemuan sempena Aidilfitri 2009 ni. Hasil usaha dan tautan rindu yang tebal, saya berjaya kumpulkan 6 dr 7 sahabat zaman SKKC attended 1992 (Ahmad Mursyid, Lokman, Farrah Irdawati, Nazahiyah, Hazirah, Azizah dan saya sendiri). Syang nya Lokman tak der.... beraya umah mentua kt Melaka tmbahn isteri nya tgh sarat mengandungkan cahayamata mereka yang pertama. Alhamdulillah.... masing2 sudah ada kehidupan yang bagus. Hanya saya, naza n gie yng masih setia dengan status CIK..... apapun insyaAllah ada ruang utk kita kan Ja.... eheheh....
Semoga kita masih boleh jadi seperti semalam.... erat dan bertaut pada tali PERSAHABATAN. Manis kenangan masa lalu menggamit kerinduan yang bukan sedikit.

Farrah n Hasrul wif their Harraz & Khayra
Mursyid n Umi wif their Irdina & Insyirah
Azizah n Hubby wif their Along n Na
(Semoga Gjah n Umi selamat melahirkan cahayamata ke 3 mereka...due pun lbh kurang sama je next coming Nov)

Raya ari tu saya menerima kunjungan dari Fairuz.... mber kamcing time kt Mtriks @ IKIP Pahang. tk sangka leh jumpa dia lg.... dh 2 anak pun..... hihihi....
Saya ngan Peyuh, Hubby n 2 anaknya....
Saya n My Nani.
Saya n Sis Azza.

Semoga kita terus ampuh bersama.

Kenapa ada rasa yang perit
Kenapa ada dengki di tangkai hati
Kenapa aku jauh tersisih
Kenapa aku melarik luka
Terus bagaimana harus berlaku
untuk aku ubah apa yang tercatit
Apa lg perlu aku korbankan
untuk terus selari dn seiring
kehendakmu.

Monday, September 14, 2009

Hari ini saya 29 tahun.... antara impian dan realiti hidup.


Salam

Hari ini saya dah 29 tahun di bumi Tuhan yang terbentang ini. Selamat Ulang Tahun Kelahiran ke 29 Ida.... Semoga terus ampuh walau apa juga yang mendepani hari. Semoga hanya yang terbaik untuk saya, hari ini, esok dan hari2 yang bakal mendatang. Semoga kehidupan saya akan lebih baik dari sebelum nya. Semoga saya akan jadi lebih matang seiring angka yang bertambah. Semoga Allah tetapkan hati saya terus padaNYA. Semoga ada sinar untuk saya realisasikan gugusan impian yang masih saya kejar....yang masih belum terlunas, yang ada ketikanya mengganggu ketenangan emosi saya. Semoga derita hati yang ada akan lenyap bersama kegemilangan yang saya harapkan. Untuk menjadi seperti apa yang saya impikan.

Hari ini, setelah 29 tahun saya meminjam udara Allah saya bangga dengan diri saya sendiri. Melihat jatuh bangun sendiri dengan pandangan hati sendiri buat saya terfikir betapa Allah sygkan saya. Peluang untuk saya masih ada. Masih berbaki ruang untuk saya berusaha merubah kehidupan saya ke arah yang lebih baik. Betapa saya melihat rentetan kekecewaan sendiri dalam kekacauan emosi yang ada ketikanya menggila hingga saya rasa saya sudah tidak berdaya. Walau seribu kali saya berkata tentang kekalahan, kegagalan namun kenyataannya saya tidak kalah. Saya masih berusaha, mencari, dan bekerja untuk mendapatkannya. Menilai kekurangan diri sendiri yang pada zahirnya kelebihan diri yang ada tidak saya endahkan. Bersyukurkah saya? Alhamdulillah...saya menyedari hakikat diri. Sebagai manusia biasa, saya akui yang saya gagal mengawal rentak hati dengan rasional. Gagal mengurus hambatan emosi gila bila realiti saya tidak secantik lorekan impian. Impian..... semoga Allah perkenankan kebahagian yang saya cari.

Betapa saya akan terus ampuh di maya pada ini.

SELAMAT ULANG TAHUN KE 29

~Saya noktahkan dengan satu rasa... SYUKUR~

** Selamat Ulang Tahun ke 29 juga untuk MY NANI MASTURA
on 16th Sept (in advance yer laling).
Wishing u ALL THE BEST & I DO LOVE U
for every single things yang ada
dlm memori kita since 2005.
Semoga impian kita akan seindah kasih aku,
semegah warna pelangi,
secerah mentari siang,
dan gemerlapnya segemilang purnama penuh....
kita masih menanti dan kita percaya ada bahagia untuk kita**

Friday, September 4, 2009

Satu Rangkuman.... Cerita Tanpa Rasa.

Salam untuk semua.

Alhamdulillah hari ini sudah 14 ari kita bpuasa. Witir malam nanti dah kena baca doa Qunut. Dalam masa 2 minggu lgi Ramadhan psti meninggalkan kita. Sinar Syawal menjengah lagi. Sy bukan nak bercerita tentang Raya ek. Saya nak menulis....apa saya tercatit itu lah yang akan di baca kelak.

Kembara ke Kuching dengan Cik Wani n the Gang menyeronokkan.... suka sgt.... thanks to Cik Wani yang mem'PLANNING'kn percutian yang best ini sekali pun saya tk berkesempatan ikut dorg ke Sabah. Sorry to Cik Wani sbb sy tarik diri ke Sabah atas alasan yang Cik Wani je thu....eheheheh.... Next year i pegi ek.... jumpa u kt sana la ek laling. Erm.... memandangkan Cik Wani yang rajin telah meng'UPDATE'kan kembara kami...apa kata kalian yang berminat nk tahu bleh laa bertandang ke umah Cik Wani di sini , di sini dan di sini. (Terima kasih Cik Wani).

Berpuasa di sini.... sy tak jumpa Bazar Ramdhan..... (ada la pergi ari tu ngan Cik Yaya) tp suasana tak sama.... makin kuat detik rindu di hati. Ada je hitungan bila balik nnt. Berbuka puasa tanpa laungan azan.... sesuatu yang pelik n mengharukan hati pada mulanya... jam pada decoder Astro tu la jdi jam sakti tuk wktu berbuka n imsak. Bbuka puasa bersama teman serumah jauh bezanya bila di lingkungan keluarga. Riuh dengan mereka tidak dapat di jadikan penawar untuk saya.

Ada ralat yang tebal di dinding hati saya. Dari hari pertama Ramadhan saya cuba call Abah tapi tak berjawab, kadang2 perempuan mesin tu yang tlg jwabkan. Niat yang ada hanya sekadar untuk bertanya khabar n selebihnya nak mintak maaf untuk setiap zarah dosa yang pernah terpalit, untuk setiap garis luka yang pernah saya lakarkan. Apapun semoga Allah terima puasa dan amalan saya sepanjang Ramadhan ini. Saya cuba kongsikan rasa ini dengan harapan ada kemaafan untuk saya sebagaimana saya berusaha untuk ikhlaskan diri saya padanya.

Awal pagi tadi saya terbaca satu naskhah Tazkirah tajuknya "Mengeluh vs Bersyukur". Saya mengakui kebenarannya. Apabila kita lebih byk mengeluh dari bersyukur mka apa yg kita keluhkan itu ibarat doa. Dan kita tidak menerima setiap apa yang terjadi itu dengan Redha. Hari ini sya sering risaukan tentang jodoh...bkn hari ini la..... mungkin sejak bertahun2 yng lalu. Mengeluh bila kwan2 lain sudah beranak pinak sedang saya msih mencari tangan untuk berpaut. Mengeluh bila rasa cinta di hati saya di persiakan sedang saya mengharapkan satu penghargaan dan penghormatan sebagai manusia wanita. Mengeluh dengan kesunyian sedangkan dlm usia yang mkin menginjak ini saya masih betah untuk melaluinya sendirian. Saya ada sahabat yang tk pernah jauh dari saya, yang sentiasa ada untuk menyokong tatkala saya hilang keampuhan diri. Dan dari naskhah itu saya cuba rungkaikan satu azimat untuk kekuatan diri sendiri. "Bersyukur kerana berada pda tahap ini walau tanpa tangan lelaki, bersyukur kerana Allah menguji saya untuk memperhebatkan lagi jati diri saya, bersyukur kerana Allah telah memilih seseorang yang terbaik untuk saya.....walau bukan hari ini, bukan esk atau lusa.... pasti hari itu akan tiba dalam episod kehidupan saya kerana Allah telah janjikan pasangan untuk setiap hambanya" Ramadhan ini bagi saya sedikit keampuhan dan selarik ketenangan bila saya mampu untuk melawan emosi yang gila ini.

** Saya cuba upload gambar tapi asyik failed je... connection agak tidak memerangsangkan**

~~~~Saya noktahkan dengan Azimat Keampuhan~~~~

Saturday, August 22, 2009

Salam Ramadhan

Salam Ramadhan utk semua.

Jika ada khilaf, terlanjur kata, janji yg tidak tertunai, atau apa jua bentuk kesalahan samada dengan sengaja atau tidak, di sedari atau tidak, sy panjangkan kata maaf ini semoga semuanya dapat di maafkan.

Harapan saya biarlah Ramadhan ini membawa erti buat kita.

Selamat berterawikh.... (saya tidak mempunyai peluang untuk berjemaah seperti sebelumnya...apa yg termampu insyaAllah akn sy tunaikan)

Ramadhan pertama di sini bg sy seraut kerinduan....pasti sy rindukn laungan azan, rindu untuk berjemaah, rindu kan pasar ramadhan, rindu kan keriuhan bersama keluarga dan byk lg kerinduan yang tidak terungkap.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Lama saya biarkan laman ini kosong dan sepi tanpa secarik ceritera untuk di kongsikan dengan semua. Tuntutan kerja yang sedikit mengejar bagi saya sedikit tekanan. Dalam masa 3 minggu kebelakangan ini ada beberapa program yang memerlukan tenaga bakti saya.

Saya nak gtau ni.... sy baru je baik dari demam yang berterusan. Saya kira ada la dalam 12 ari sy demam dan selsema. 1st time g klinik (Private) doc kata ada simptom H1N1. Doc bg MC 2 ari. Doc bg ubat, sy mkn tp demam tk nak baik gak...yg merisaukan saya bila sy rasa mcm tk larat sesangat even nak berjalan pun rasa tk larat n mcm nk asma....sesak nafas n batuk2. Tu yang paksa sy untuk ke klinik (Gov) tuk 2nd time.... huhuhuh ni btul2 mengecewakan....lsg MA tu tk check pun sy.... just amik suhu badan n terus bg sy MC dia kata sy tk demam plak tu bg panadol je.... klu gitu sy leh beli kt kedai laa tk perlu susah payah g klinik.... dia igt sy pergi sbb nk MC kot....dia tk th tahap kerisauan saya wktu itu.... huh! Saya tak guna pun MC tu...sbb sy perlu mengacarakan Majlis Sambutan Kemerdekaan Peringkat Sekolah. Alhamdulillah waktu tu saya dh beransur baik.

Isnin ni saya akan ke Kuching ngan Cik Wani.... 3 mlm ni sy sesorang kat ats sana....housemate lain sumer dh terbang balik kg.....sambut puasa sempena cuti pertengahan penggal dua.

Doakan semuanya akan selamat.


Saturday, August 1, 2009

Cerita Yang Tertinggal....


Salam.
Saya tak tahu di mana harus saya mulakan... cerita mana yang ingin saya kongsikan...apa pun saya mulakan dengan kata maaf kerana saya jarang berkesempatan untuk melewati blog2 anda. Ada kekangannya. Internet connection yang tidak memberansangkan, kestabilan emosi yang sedikit tergugat dan hambatan kerja yang sedikit mengejar. Bila saya tidak menjawab komen2 yang di tinggalkan utk saya, tidak bermakna sy tak menghargai anda cuma bila kaitannya dengan hati dan perasaan sy sedikit kacau. Alhamdulillah. Saya sudah dapat menerima kenyataan yang terpapar. Tak perlu saya nafikan kerana jika itu Takdir Allah siapa saya untuk menidakkannya. Pasti ini lah yang terbaik.

Dalam kekalutan yang ada, dengan jiwa dan emosi yang agak goyah, dan kesihatan yang sedikit terganggu alhamdulillah semua aktiviti yang memerlukan tenaga saya, dapat berjalan dengan baik. Sepanjang ini saya telah di lantik mengiringi murid ke dua kem motivasi yang berlainan anjuran PPD Sebauh. Kem Motivasi Pelajar Harapan (Sebauh) dan Kem Motivasi Pelajar Cemerlang (Taman Negara Similajau). Kedua-dua siri motivasi tersebut saya sebenarnya menggantikan cikgu Mai yg punya tugasan lain yang lebih penting. Apa pun saya gembira dengan pengalaman yang saya kutip. Pada ke dua2 siri kem motivasi tersebut saya di pertanggungjawabkan sebagai pengerusi majlis mengendalikan majlis penutupan. Sejujurnya saya tak pernah, tapi hakikatnya sekarang sy rasa sy bleh jdi MC yg lebih baik... (sedikit perasan).

Kepercayaan di beri, means mereka percaya saya boleh. Waktu jadi MC kat Sebauh tu suara sy serak2 itik serati.... kehilangan suara dan sakit kerongkong.... namun saya berjaya mengendalikannya. Bila kat Similajau, sekali lagi saya perlu jadi MC, trus sy tepon Pn Yon mintak beliau belikan Dequardin untuk saya.... Terima Kasih Pn Yon sebab sudi melayan karenah Ajk mcm sy ni. huhuhu.

Saya tinggalkan semua dengan bicara pada gambar yang boleh bercerita dengan lebih lagi. Telusuri jalan yang pernah saya lalui.....

Kem Motivasi Pelajar Harapan
Balai Raya Sebauh
18 - 21 Jun 2009

Saya Bangga Menjadi Guru.
Bersama Timb. Kem Komandan, Cikgu Hamsah
Thanks pinjamkan belakang anda untuk saya ber'posing'.

Aktiviti Malam Penghayatan

Majlis Penutupan.
Bersama GB dan murid2 sy.
Lolitanyvsyavalua - biyak sunti yang senyum manis tu. (jenuh saya berlatih untuk betulkan lidah sy menyebut nama ni tuk Majlis Penutupan, sebutan saya hanya betul time kat Similajau, cikgu dia gtau how to pronounce nama biyak ni. Menurut Sylvia, Loly sdiri pun tk pernah betul sebut nama sdiri. Huhu. Sapa laa bagi nama susah2 gini....)

Warga kerja Kem dan kini antara kawan2 saya. Bila ada program mcm ni la br bleh kenal cikgu2 dari skolah lain.

Ke Taman Tumbina Bintulu.... pengubat duka krn sebenarnya, kem ni sepatutnya di adakan di UPM, Bintulu tapi di batalkan pd saat akhir.

Kem Motivasi Pelajar Cemerlang
Taman Negara Similajau, Bintulu
02 - 05 Julai 2009
Desir ombak menyambut kami. Ada damai yang bergayutan. Moga kekal bersama hati yang Redha. Saya sukakan pantainya yang cukup tenang.... menghanyutkan sedikit dari kekacauan yang ada.

Ricky Steward.... "Cikgu kenapa airnya masin?"
Ada antara warga2 hutan yang rupanya tidak tahu air laut itu masin.
Cerita pada kem yang sebelum ni, ada yang bawa baldi, berus gigi, sabun, nk gosok gigi n mandi ngan air laut.... pada kita mungkin kelakar tp pada mereka ini semua perkara baru. Mereka sudah biasa bgn pg terjun sungai, gosok gigi dan mandi.....

Main pasir..... sedikit teruja

Erm...cikgu pun sama. terlebih teruja....
Baju biru, tu lah Cikgu Hamsah.
Kem Komandan kat Similajau.

Aktiviti Malam Penghayatan.
Masih saya igt lagu Gajah Menari....
"Apabila bunga kembang berseri, seekor gajah keluar menari....lenggok ke kanan, lenggok ke kiri, seekor lagi keluar menari"

Tenaga kerja kem bersama penaja.
U'ols mmg best.

Gambar kenangan.

~Saya noktahkan dengan gembira~

seorang perempuan ...
yang telah ku temui semalam
waktu hujan gerimis
hati perasaannya pasrah
setelah sebuah cintanya hancur
tersadai ...
terbengkalai ...
di tengah lorong kota
menelan rakus suci hatinya
resah kebingugan
resah kebuntuan

seorang gadis ...
wajahnya telah dipanggang rentung
kerana lambang cintanya yang kukuh
terhumban di sebuah gaung kerikil
membiarkan arah perjalanannya
tak berpeta ... tak berdestinasi

aku cukup simpati
retak mengiringi perjalanan hidupmu
sewaktu memungut
sewaktu mengutip
serpihan - serpihan
cebisan - cebisan
cinta yang lenyap di jalanan ...

(Satu rasa yang indah dan sedikit kelat)

Tuesday, July 21, 2009

Sesuatu perlukan perubahan....

Salam....

Sesuatu perlukan perubahan.... berganjak dari kedudukan sekarang. Saya perlu melaluinya. Saya harus bermula hari ini. Minda dan jiwa lama sepatutnya sudah berabad saya kuburkan. Saya perlu jadi saya yang baru. Huh!! meski pun sejuta kali azam sebegini tertanam dlm diri saya.....meski pun setiap tahun saya beriltizam utk berubah....dan sehingga ke detik ini saya masih saya yang lama. Kalau pun ada hanya sedikit kegembiraan. Selebihnya yang ada rintihan nurani saya yang makin berkecamuk. Berperang dengan rasa hati sendiri rupanya lebih teruk dari berdepan dengan nista manusia lain. Tidak mudah untuk saya nafikan apa yang saya rasa, apa yang hati saya dentingkan lewat masa itu.

Tanah datar ini menghidangkan saya dengan pelbagai ragam keriuhan, namun saya masih terperosok bersama kesunyian dan kesepian yang makin menggigit. Sekalipun masih mampu saya gariskan senyuman, namun mungkin sekadar bermanis muka kerana hakikatnya inilah hipokrasi saya dan kehidupan.

Semuanya berlaku dengan kehendak DIA. Semuanya dari percaturanNYA. Saya perlu ajar hati saya untuk REDHA dan terima semuanya sebagai yang terbaik dari DIA. Tidak REDHA dengan apa yang berlaku, ibarat kata saya menidakkan Takdir Allah. Semua yang berlaku dengan sebab. Tidak hari ini, mungkin esok, tidak esok mungkin lusa, peluang dan ruang pasti ada untuk saya zahirkan segalanya. Dan jika bukan dia pasti ada yang lain kan?

Saya perlukan perubahan.



Bintang kau jangan bersedih
Bintang kau jangan menangis
Tiada mampu ku ke sana walau telah direncana
Bintang kau tinggi di atas
Ku duduk rendah di bawah
Hidup mu berteman bulan bukan insan kekurangan

Bintang jangan terus begini...
Nanti malam mu tiada berseri
Bintang hentikanlah...
Tangisan yang akan menyiksa diriku
Bintang dengarkanlah..

Tuesday, July 14, 2009

Lemas....saya perlukan ruang

Salam

Saya kelemasan dan saya betul2 perlukan ruang utk terus kn kehidupan ini. Hati saya, jiwa dan minda saya bukan pada skala yang betul. Saya benci dgn alasan yang tercipta utk saya. Klise n tipikal sgt.

Saya lalui lg jalan cerita yg sebegini.

Semoga hati saya akan kembali seperti asal. Mungkin saya perlu bekukan hati saya sekali lagi. Sebenarnya saya menyesal kerana membiarkan perkara sebegini terjadi lagi. Kesilapan.... kenapa harus berulang? Terasa saya bodoh sgt. Hilang malu dan maruah bila merayu dan menyatakan apa yg tersirat di hati. Habis sudah usaha saya. I'm not a fighter. Dulu bila Fizi bg alasan nk fight back his exgf sy tk fikir panjang..... just let him be. Tp kali ni sayang saya kuat sgt utk dia. Tk nak lepaskn dia tapi sy tk reti nk fight lagi. Rasa tk adil utk bila saya dh buang semua keegoan saya semata2 untuk meletakkan diri saya dlm hati dia. Saya lupakan prinsip saya, saya mungkir janji dgn diri sy sdiri.... mungkin ni lah harga yng harus sy byr untuk semua itu.

Jalan saya kembali sunyi..... sepi juga yang mewarnainya.

Kembalikan ruang utk saya terus ampuh.

kerana aku manusia biasa
aku menangis utk sedikit kelukaan
jika akulah calon terbaik yang ada
kembalikan aku ruang yg terikat
dengan kata.
kerana aku manusia lemah
mudah kecewa kerana hati kian merapuh
kerana aku terpaksa akui
ruang yang ada terlalu sempit
untuk aku bertandang
dan terus menghuni.

Wednesday, June 24, 2009

....sekadar permohonan....

Salam
Aku mintak maaf
mungkin aku terlalu banyak mengganggu gugat
kehidupan yang kau ada
mungkin aku selalu nak kau duduk bersama aku
dengar cerita2 aku yang tiada endingnya
rasa apa yang aku rasa

Aku yang lemas
tak sewajarnya aku drag kau pun sama ikut lemas kan?
apa yg seharusnya untuk aku?
yang sepatutnya ada untuk kau?

Aku pohon maaf.
Mungkin kau sudah penat
sudah letih dan mulai bosan
dengan aku dan cerita2 aku
mungkin aku perlu berhenti

Mungkin....
Satu hari yang akan tiba
aku akan terus berhenti

Sekadar permohonan maaf

Tuesday, June 16, 2009

Rangkuman Cerita Saya.

Salam untuk semua yang berkunjungan ke laman ini, secara terang2an mahupun juga yang tersembunyi. Apapun saya tetap berterima kasih. Saya sudah selamat kembali ke belantara Sg. Sengian selepas percutian yang agak panjang (saya kira) - 25 Mei hingga 13 Jun yang lepas. Semua yang di rancang Alhamdulillah berlaku dengan selamatnya. Saya berjaya mengadakan kenduri kesyukuran seperti yang saya hajatkan, dengan jemputan dan hidangan yang ada, Alhamdulillah tiada istilah pembaziran. Lauk bertambah, nasik juga bertambah. Syukur saya panjatkan kehadrat Allah swt kerana tanpa keizinan DIA tidak mungkin semua itu berjalan lancar. Juga kegembiraan saya di kelilingi mereka yang dulu menjauh, kini kian menghampiri, ada pelukan yang saya rindukan sangat-sangat, terlerai rindu, tersimpul kasih dan sayang. Ada senyum yang saya dambakan sekian lama terlakar manis dengan penuh ikhlas. Ada tangan yang saya rindu untuk digenggam erat hangat bertaut tanpa ragu. Alhamdulillah.

Kalau mungkin ada perit hanya pada cerita saya dan dia. Biarlah ketentuan DIA sahaja yang mengikat di mana saya dan siapa dia. Sebaris ayat yang terpapar cukup untuk saya fahami maksud yang ada, tersurat mahupun tersirat. Setiap kata yang tercatat meninggalkan kesan dan beban yang bukan sedikit, namum saya harus akui jika begitu kehendaknya siapa saya untuk memaksa. Sejauh ini saya rindukan sesuatu.

Alhamdulillah, pertama kali balik bercuti dari tanah besar Borneo ini Allah izinkan saya untuk bergelar Mummy ... (jgn lah gelakkan saya) Saya begitu teringin untuk jadi Ibu. Dengan adanya Baby Fatil saya lah Mummy. Erm Fatil.... nama yang dekat ngan saya time kat kg ari tu. Pada permulaan kisahnya dia bakal di serahkan kepada mana2 keluarga yang mmg ingin dengan ikhlas nak menjaga kebajikannya. Jauh dari hati saya, saya juga teringin untuk jaga Fatil. Kalau lah bukan kekangan saya berada di Bintulu ini, seharusnya saya akan kekal jadi Mummy kepada Fatil. Sepanjang bersama saya, saya banyak belanjakan untuk Baby Fatil, dari pakaian, drypers, susu, mainan, n sumer laa alat2 tuk baby...cuba saya adakan... wah... 1st time saya shoping barangan baby. Teruja you.

Biarkan lensa saya bercerita plak k....

Ulang tahun pertama Fatil. Mummy yang lebih-lebih kan?

Riak wajah Fatil.

Fatil n Mummy, Fatil n Dhiyaa' Hanan


Posing tak hengat nye Mummy. Heheheh



Antara posing time Konvo dat day.

~Saya titik bersama senyum di ikat duka~


Nak mandi bunga la....
bleh ke?

Wednesday, June 10, 2009

Ya Allah, Aku mohon setitis KETENANGAN dari selautan Rahmat dan Rahman MU.

Salam.

Lelah dan penat berganti.
Hati dan jiwa masih keresahan.
Masih terasa gelora pada kemuncak semalam.
Masih terbayang bait kata yang di larik.
Masih jelas senyum kelat
tatkala menelan semua pengakuan jujur itu.
Semuanya bagai layar pada wayang.
Bersama seribu lagi episod dari siri kehidupan ini.
Bersama sejuta rasa yang di biaskan minda, jiwa dan hati.

Adu saya pada teman.
Aku dah letih,
Aku dan penat.
Aku rasa aku dah give up.
Aku rasa aku dah tak mampu nak fikir.
dan aku fikir aku terus akan gagal.

Pesan si teman pada saya.
Bersabarlah.
Katanya...
Sabar itu penawar
Sabar itu ubat
Sabar itu rahmat.

Buat dia.
Saya mengerti
Saya memahami
Saya tak kesah
Saya tahu
Saya dah agak
Saya dah biasa
Saya dah kalih
dengan situasi ini.
Hati saya dah kebal.

Tapi sekebal dan sekeras hati saya
saya tak bisa untuk berbohong
Saya sedih
Saya menangis
Saya akan terus merindu
kerana saya masih sayang
tapi saya akur
bila takdir sekali lagi
tidak berpihak pada saya
Saya pasrah bila
ketentuan itu tidak bersama saya
Saya redha
bila ujian ini makin menghimpit
bila terlalu banyak persoalan
yang perlu saya jawab
sedang skrip jawapannya
hilang bersama pencarian saya.

Saya rimas
Saya resah
Saya sakit hati
Saya benci
bila saya terpaksa menelan
sebulatnya
setiap pertanyaan sinis
setiap gurauan tajam
setiap kata yang menerjah
ke saraf telinga.

Ya Allah
Aku mohon setitis
KETENANGAN
dari selautan Rahmat
dan Rahman MU.

Amin.

Tuesday, June 2, 2009

Happy Holiday Cikgu...

Salam....
Saya sudah selamat berada di laman desa tercinta bertemankan mereka yang saya rindukan, mereka yang saya sayang sekian lama. Saya dengan jiwa yang rasa seperti baru tapi hakikatnya masih serupa... hihihi tidak jauh berbeza, masih saya yang dulu, saya yang ada kalanya penuh hipokrasi, saya yang suka bazirkan airmata, saya yang sukar untuk mencari sekelumit ketenangan pada jiwa yang kecamuk....apapun saya belajar untuk bersyukur, menerima itu lebih baik, redha itu sebaik2 penawar yang membebat, saya resah dalam mencari kerana ada hujung yang tajam yang akan mencarik calar di hati.... biar kan....

Alhamdulillah saya sudah selamat dengan sahnya menamatkan pengajian KPLI saya. 28 Mei lepas saya dengan bangganya dengan senyum yang lebar dan cukup manis telah meng'konvo'kan diri. Kalau nak di ikut kan saya tidaklah begitu teruja untuk menghadirkan diri memandang my mama awal2 lagi sudah gtau nak attend, jadi saya pertimbangkan (untuk tidak terus mengecewakan dia) di tmbhkan lagi dengan dekat ngan cuti penggal.... jadi saya mencuri kesempatan yang ada untuk balik awal satu minggu...bleh laa saya berlama2 kat semenanjung ini... hahaha.... hakikatnya jadual saya cuti ini terlalu laa padatnya....

Kesempatan yang terhad saya luangkan sedikit untuk spendkan bersama sahabat saya si camar putih.... sempat laa lelapkan mata kat umah dia untuk satu malam, lanjer dia kat Tupai-Tupai yang best itu (sepanjang ingatan saya tk pernah sy lanjer acha n family selalu2 En hubby dia laa yang kuar duit...), makan nasik lemak ayam rendang dia.... huhuhuhu, (apologi tuk Acha sebab tk leh lama2 spend time ngan ko, ko pun keja balik lmbt kan.... aku lak agenda bertindan2, lotih nak ikut...ko th aku kan.... tp heran kan.... this time kita tk byk spend sembang or borak2..... mcm tk der apa yang nak di sembangkan.... hihihi mungkin jauh pun tk rasa mcm jauh pun... kalu dulu sure spend time kt depan tv smbil borak2 kupas2 citer lama (dengan izin en hubby ko).... apapun hati aku dh tenang dengan kegembiraan yang kita ada.... really cha....)

Kesempatan yang ada saya luangkan duit kat Jakel Jln Tar, kedai2 kain kat Jln Masjid India, JJ Maluri..... sogo.... n etc untuk baju raya tuk family, baju baby Hanan, baby Fatil, gown tuk Dina, kasut raya utk diri sdiri...huhu tk hengat nya.... raya lmbt lagi laa tp dh spend tuk kasut raya.... hahahah sorry.... ada sedikit kerosakan pada minda sy.....

Apa lagi yang saya nak citer ek.... erm... semalam saya kuar ngan dia. 1st time dating u.... ahahah..malu ar nak citer..... tp siyusly hati saya masih membisu. tak tahu laa kenapa hati jadi makin pejal....benci dengan apa yang pernah terjadi....sakit hati dengan kelemahan diri sendiri. Saya masih ada dia walau apa pun yang jadi hari ni...selama mana hati nak bisu....dia masih setia temani mlm2 saya, masih sedia untuk lenyapkan sunyi dan sepi saya. Terima kasih utk dia. Dekat tapi jauh.... ada tapi samar.... rindu dan sayang tapi kaku yang terbias... dia dan saya... kami serupa...persamaan yang mungkin akan memusnahkan.... persamaan yang mungkin akan menimbulkan keraguan dan syak wasangka yang hakiki.... masih saya berpegang pada kata2 dia semalam..... "kita pohon petunjuk Allah.... sama2 beristikharah untuk ilham dari DIA" dan saya sebulatnya serahkan pada bahasa dan ilham Allah swt.

Saya titik dulu ek.... sorry tak der mood nak upload gambar.... nnt ek... kalu tibe mood nak edit gambar datang sy uploap later ek.... tingin nak upload gambar baby Fatil.... nnt ek.... ada citer ttg baby Fatil....

~Saya titik dengan rasa~

Friday, May 22, 2009

Harga Setin Sardin, Sebuku Sabun dan 2 Bungkus Mi Segera

Salam utk semua.
Saya sebenarnya letih dan penat sangat. Lately jiwa rasa terbeban oleh sesuatu. Rasa berat dan susahnya nak di hamburkan dengan mudah. Pada siapa? Sedang saya sendiri tidak mampu memahami rentak hati sendiri inikah pula saya nak sandarkan pada orang lain suku sakat kan....? Apapun saya percaya pada ketetapan Takdir yang terbaik untuk saya.

Semalam sekolah adakan sambutan hari guru. Agak lewat tp sambutannya cukup meriah sekalipun dalam sederhana dan serba kurang. Dari acara dewan, ke padang datar, penat dan lelah terbayar tanpa sedar. Saya plak di tugaskan sbg Ajk Pentas cum Ajk Masakan juga.... berkejar2 saya antara dewan masak n dewan sekolah yang jauhnya dalam 5 langkah je... menu yang di persetujui, Tom Yam Udang, Daging Goreng Black Pepper dan Ayam MAsak Merah.... credit tuk Mak Anjang n Lamba (ppm) yang jadi pembantu saya utk sediakan semua itu.

Gambar ini menerangkan tentang tajuk entry saya kali ini. Hati saya cukup tersentuh dengan pemberian tanda saya di hargai ini. Saya tidak pernah berharap saya di beri apa2 adiah dengan kekurangan yang ada kat sini, dengan keadaan masyarakat yang ada, sikit pun tidak terdetik di hati saya untuk dapat apa2 adiah. Pada sesi bersalam-salaman dengan guru, Jeffery John datang pada saya dengan satu bungkusan hadiah dan sekeping kad. "Selamat Hari Guru, Cikgu" (Sambil menghulurkan saya bungkusan dan kad yang di buat hanya dari kertas kosong bersaiz A4) "Untuk Cikgu ke Jeff?" (Jeffery angguk mengiyakan pertanyaan saya). Sebak hati saya seramai2 cikgu, Jeffery memilih untuk bagi bungkusan itu pada saya memandangkan saya bukan guru tahun 6, saya tak ajar kelas Jeffery pun. Cuma pernah saya panggil Jeffery, Liza (kakak Jeffery), dan Sofia buat latihan Matematik bersama....
(Jefferry murid tahun 6, berbangsa Iban + Penan, bukan beragama Islam, murid yang paling nakal di sekolah, terlalu degil, malas belajar, suka buat hal dan create masalah, markah ujian Jeffery semuanya merah dengan purata 35% kecuali kertas BM yang agak2 lulus. Saya pernah umpankan dia dengan buku latihan matematik waktu saya belanjakan duit saya untuk buku2 rujukan dan latihan untuk Sofia (anak angkat saya juga tahun 6). Pada mata saya Jeffery matang, ada keinginan, tapi pergaulan dengan orang yang jauh lebih dewasa dr usia dia mengheret Jeffery berlagak ala2 samseng.) Semalam balik dari sekolah perkara pertama yang saya buat adalah buka bungkusan dan kad dari Jeffery. Setin sardin, sebuku sabun mandi dan 2 bungkus mi segera. Jatuh airmata saya melihat ketulusan Jeffery biarpun dengan harga sardin, sabun dan mi segera. Teringat seorang teman yang menerima sebiji epal dari muridnya..... (kata kawan saya tu, rasa tak nak makan epal tu) dan saya, sardin tu biar la....terus dalam tin itu, mi segera tu biar smpai expired, sabun tu biar smpai hilang wanginya. Esok saya keluar bintulu, niat saya nak belikan buku rujukan dan latihan Upsr tuk Jeffery. Azam saya untuk melihat dia lulus dalam Upsr nnt.

"Saya ucapkan selamat hari guru untuk cikgu, saya berjanji akan jadi budak baik dan pandai" (antara yang Jeffery tulis pada kad untuk saya itu.)

Ini lah Jeffery.... seluar merah dengan baju Pooh itu.

Biarkan gambar bercerita yer.

Persembahan guru dan murid. Gambar atas tu kami menyanyikan lagu Guru Malaysia, Pendidik Bumi Kenyalang dan Guru Pembina Negara Bangsa.

Sesi bersalam-salaman murid dengan guru dan acara sukaneka di padang Sk Sungai Sengian.

Sesi makan2 lepas sumernya tamat....antara menu yang di polah saya.

** Saya di nobatkan sebagai Guru Penyayang pilihan murid2 sini... hahahah penyayang ke saya ni? Mungkin ke Jeffery turut calonkan saya sebagai Guru Penyayang?**

Isnin ni saya balik ke semenanjung
tak sabar untuk melepaskan rindu....
huhuhuhuhu banyak sgt kerinduan ini.

Bahasa dari jiwa

Aku tidak setegar mentari, megah terang menghias siang. Aku mungkin hanya sejalur pelangi yang menumpang cahayanya mentari selepas hujan berlalu. Aku berubah dalam pelbagai warna, merona ceria penawar buat yang berduka. Rasailah kehadiran ku ibarat kau menatap pelangi sesudah hujan di balik cerahnya sinar mentari.

*********************************************************

Jangan terlalu memuji jika dihati tak pernah memuja

*********************************************************