CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Thursday, April 2, 2009

Ish...tenet ni .... (Penat yang berbaloi)

Salam sumer.... huhuhhu rindu saya tak? Tenet sekolah ni agak kebiolan sedikit. Begitu menguji ketahanan saya.... tiba2 rasa nak survey broadband je... tp mcm tak sure lak ada coverage tak kat utan Sg. Sengian ini..... any idea?

Minggu lepas minggu yang menyibukkan utk saya dan rakan2 SK Sg. Sengian.... Pagi Sabtu kami ada mesyuarat PIBG....pembubaran AJK PIBG lama dan penubuhan AJK baru, saya di pilih sebagai Naib Setiausaha, (Cikgu Alex cadangkan saya sbg setiausaha utk gantikan dia...tp tidak ramai yang menyokong.... huhuhu sorry Alex, pak cik2 iban ni still setia undi ko... hihihi).

Petang Sabtu tu jugak bertolak ke Pejabat Pelajaran Daerah Kecil Sebauh (PPDK Sebauh) untuk menyertai Karnival Sukan dan Permainan Peringkat Zon Sebauh. 7 orang guru mengiringi 13 orang murid dan saya juga tersenarai sebagai guru pengiring. Pelikkan ramai nye guru pengiring.... kebetulan Sk Sg. Sengian di pilih dan di undi untuk mengelolakan pertandingan Scrabble. Jadi perlukan perkhidmatan ramai guru (menurut Cikgu Alex la....dia kan Guru Ko-K).

Erm...sepanjang Karnival Sukan kami penginap di istana Asrama SK Sebauh... tidaklah sesempurna mana tapi boleh laa untuk kami betulkan belakang.... lelapkan mata...untuk 4 hari 3 malam berkampung. Apa yang boleh saya katakan inilah pengalaman pertama saya...seperti biasa...tidak mudah untuk saya lupakan.... yg pasti pengalaman pertama ini mengingatkan saya untuk lebih bersedia fizikal n mental, persediaan untuk anak2 murid juga tidak boleh di abaikan.... dan saya belajar sesuatu dari pengalaman ini.....

Kontinjen kami kecil je.... 13 orang, maklum la skolah kami ni kecil je jumlah enrolmennya.... dari 13 buah sekolah dalam PPDK Sebauh, Sk Sg. Sengian mendapat tempat ke 6 keseluruhan dengan pungutan pingat 2 emas dan 1 perak. Emas di monopoli oleh acara badminton single ppuan dan double ppuan... kekuatan kami ada pada Ivy Ivony Ak. Robert Rintong.... dia bermain dengan penuh semangat dan seolah2 punya latihan secara professional...even 3 4 ari je latihan di jalankan.... huhuhhuu pada borang penyertaan tu.... nama jurulatih yang tercatat kat situ.... Cikgu Nurulhidayah ....jgn tak tau.... hakikatnya saya pun tak pernah pegang reket badminton tu.... sekadar tercatat je la... Alex juga yang banyak masa melatih dorg.... hihihi saya lebih byk menyibuk kat Cikgu Mai tuk permainan Scrabble. Apapun.... bangga laa ngan Ivy... tidak mudah dia menyerah kalah.... pada malam penentuan ke semi final tu.... dia gtau saya... "cikgu saya ngantuk dan penat la...." alahai.... kesian lak dengar.... nasib baik semi final tu tak di teruskan mlm tu....kalu takk sure Ivy tido kat gelanggang.... :D . Perak lak untuk acara Scrabble kategori lelaki..... Beliang Ak. Ampas.... erm.... tak per Beliang rezeki emas tidak berpihak pada kita apapun Cikgu Mai sure bangga.... anak didik dia tu.... Cikgu suka tgk muka Beliang pada mlm pertandingan tu.... muka yang confident, coooool jer.... :D

Petang selasa saya balik sekolah awal, tak larat dh nak tunggu smpai ke majlis perasmian penutupan.... dengan green light dari Alex, kami2 yang vouge2 ini bertolak balik ke Sg. Sengian...tinggalkan anak2 tu dgn Cikgu Hisham n Alex..... penat tak terkira dan satu lagi yang saya tak suka...... muka saya kembali terbakar.... bila laa nak pulih balik ni.... uwwwaaaaaaaaaa....

Sorry tak upload gambar pun.... tenet ni slow sgt.... ni pun tk sure lepas ke tak sy nak publish ni.....

Saya pohon ihsan kepada semua yang bertandang..... doakan semoga Sg. Sengian di curahi hujan ek.... dah smggu tidak hujan...... air takungan kami kian menyusut dan pagi tadi saya terpaksa mandi koboi....5 botol air jer..... saya dh tak nangis skang..... tp saya mohon semoga Allah curahkan nikmat dan rahmat hujan di bumi Sg. Sengian ini....

yang berbalam kian menghilang
menitiskan salju di ruang hati
dalam pasrah aku akur kini
rindu di hati tiada pemiliknya

5 comments:

~Cinta Cukulet~ said...

hikk kesian akak..takpe la akak buat style p ramlee..titik air kat mata je hehe...sabar eh kak..saya doakan moga hujan la kat sana..aminn

al-hussaini said...

nasib kontinjen kira sikit lar...
kalau banyak, erm..ada nak dikawal tu ragam mereka...

broadband?
kalau setakat dapat edge signal..rasanya tak perlu..nanti sakit hati jer kalau pakai..

kalau tempat tu boleh dapat wcdma signal, kira ok lar...

Sufi Idany said...

Cukulet : huhuhu tk per akak dah besa mandi sukat air lam botol huhuhu tk perlu nak ikut P.Ramlee... :D

Husaini : tu laa pasal yg 13 org tu pun poning kepala cikgu byk ragamnya.... Edge signal tu canner? wcdma signal tu lak canner? canner nak th signal2 tu wujud?

azza_irah said...

yang...
miss u..
akak pun naib s/u utk AJK PIBG yg baru..
dan Guru Data...ini yg buat akak benar2 sibuk..terpaksa rehat blogging...pala berat sgt ..tiap2 ari ptg baru smpai umah...

Sufi Idany said...

Kak Azza : Salam sis.... miss u alot laa.... tk tipu pun huhuhhuhu

Kak, ida faham... tugas, peranan dan tggjawab buat kita rasa sedikit terbeba apapun inilah cara kehidupan dan cara kita kan.... ? gembira dengan kehidupan ini.... miss u sis....

Bahasa dari jiwa

Aku tidak setegar mentari, megah terang menghias siang. Aku mungkin hanya sejalur pelangi yang menumpang cahayanya mentari selepas hujan berlalu. Aku berubah dalam pelbagai warna, merona ceria penawar buat yang berduka. Rasailah kehadiran ku ibarat kau menatap pelangi sesudah hujan di balik cerahnya sinar mentari.

*********************************************************

Jangan terlalu memuji jika dihati tak pernah memuja

*********************************************************