CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Tuesday, January 13, 2009

SK SUNGAI SENGIAN, SEBAUH .... langkah terikat di sini....

Salam untuk semua yang mengunjungi laman hati saya ni. Terlalu rindu saya untuk kembali seperti dulu, berpeluang dan punya kesempatan berinternet. Saya ada kat Lai Lai Inn Bandar Bintulu, berteman kan Nana (Guru baru yang sama posting dengan saya kat Sk Sg. Sengian). Kami tidak sempat balik ke Sg Sengian, jadi konklusinya kami terpaksa bermalam di sini sehelai sepinggan. Tadi lepas waktu sekolah, kami ikut GB ke PPDK Sebauh untuk urusan pembayaran gaji kami, terlalu lama spend time kat PPDK kami tak sempat untuk masuk ke Sg Sengian dengan Van En. Dana (Penduduk Iban Rumah Bugat yang berdekatan dengan sekolah, yang sememang kerja sebagai pemandu van tambang) Van En Dana lah yang menjadi sumber penghubung kami dengan Bintulu. Jauh Bintulu dari Sg Sengian lebih krg 1 jam 15 min pjalanan. JIka kami nak balik jugak mlm ni teksi ke Sg Sengian tambangnya RM85.00 jadi atas nasihat GB kami bermalam kat Bintulu ni, then esok pagi2 masuk bersamanya.... huhuhu busuk laa kami esok....

Advanture nya life kat sini....

Kehidupan yang saya tidak pernah terbayang akan melaluinya sebelum ini. Sedikit kesusahannya bila kami tidak ada sumber bekalan air bersih, hanya air tadahan hujan menjadi sumber utama kami. Terasa begitu berharganya air pada kami sekarang ni . Lagi satu kesusahan bab makanan...terlalu susah nak dptkan mknan bila kat sg sengian ni.... tiada kedai berdekatan paling dekat bintulu laaaa .....jadi solusinya kami terpaksa beli stok mknan dlm tin n mineral water utk minum.

Saya tinggal kt rumah guru, atas bukit sedikit... skang musin ujan ari2 ujan.... untuk ke sekolah kami menapak berkaki ayam.... jln menuruninya mmg licin. silap hari bulan bleh tergelincir jatuh ke bawah.... adventure lagi bila kami beli stok mineral water n mknan.... terpaksa angkut dari bawah ke atas.....

Apapun cabarannya sy terima ini sebagai yg terbaik dari Allah untuk saya. Saya cukup2 bersyukur di tempatkan disini.... dalam sedikit kesusahan yang di ada sini sya bersyukur sbb sy masib boleh dihubungi... line tepon ok tp kdg2 biol gk especially bila kt skolah.... mmg biol menjadi2. in case ada emergency pun rasanya sy boleh dihubungi.

**p/s : sya terlupa nk bwk charger laptop ni... jadi ni saje kesempatan yang ada untuk saya kongsi cerita di sini sdikit sebanyak.... gmbr pun tk larat nk up load..... nnt laaa... jika ada kesemptan saya upload gambar dan biar gambar lak bercerita..... doakan semoga sy terus mendapat kekuatan di sini.... anak2 iban n penan perlukan kami untuk terus di sini..... sk sg sengian ni sekolah kurang murid hanya 50 org murid shj.....dgn kekuatan guru 10 org termasuk GB, n guru pra.... btry laptop dengki ngan sy ni..... sehingga jumpa lg.... sy rindu semua yg ada di semenanjung.

16 comments:

Chekgu BaniHassim said...

titipan dari desa kasih yg baru...
sabar je laa...ayat klise yg org bulih nasihat kat ko...

anggap ni sbg dugaan...
bukan semua terpilih, hanya yg terpilih...

ari said...

Salam...
Semoga sentiasa dalam lindunngan Allah..
Tiada apa yang lebih nikmat melainkan kita menerima seadanya dengan apa yang telah diberikan kepada kita...
Bersyukurlah kerana inilah 'pilihan' yang dipilih utk kita setelah kita berusaha untuk memilih yang lain...
Saya harap cikgu sudi berkongsi pengalaman cikgu dgn saya...
Saya tidak berpeluang memiliki pengalaman seperti cikgu...
Namun kita punya pengalaman yg 'mencabar' dlm term masing2...
:-)..
p/s: saya "link" yerrrr....

AJ Style's said...

alhamdulillah..cabaran bukan halangan

ALLAH menetapkan anda di sekolah mengikut kemampuan dan daya tahan anda..sesungguhnya DIA MAHA Mengetahui segalanya

Miim said...

slmt bertugas di tempat baru,
di sebalik kesukaran tentu ada kesenangan...

suara said...

Moga Ida sentiasa berada dlm peliharaan Allah di sana.

en_me said...

bestnyerr balik kampong sarawak tewwww.. ehehe

Ad Rifza said...

Alhamdulillah...Sufi masih boleh berkarya..syukurr...Dibandingkan dengan guru2 lain yang lebih jauhhh dipendalamankan..Macam di Belaga naik bot sampai 8 jam kan?..hmm...Kesukaran itu mengajar kita tentang pentingnya nikmat kehidupan yang kita dapat..Syukur padaNYA...

Mohd Hazaruddin said...

assalamualaikum ...

saya hazarudin, im one of your follower!

i dunt know what to say ... mesti seronok semua pengalaman yang ada tu kan?

i was in sungai kinabatangan area ... for 6 month during my industrial training (masa nak habiskan degree) i choose that place ... kilang kelapa sawit. Its really ... no words can say!

at first mmg susah sangat2 ... fom my place to sandakan 2hours ... kedai makan tak ada ... line telefon ting tong! nak pergi beli barang pun dalam setengah jam kot ... 30 - 45 minit ... first 2 months almost setiap hari luka ... sebab struggle nak masak ...

tapi best!

hope, you can cope with everything! as for me ... once you have been through this it would be a nice moment for you! and rasa seronok bila kite share dengan orang lain!

take care!

p/s sorry for take a lot of spaces by comment here!

assalamualaikum

chimera said...

kedengaran mcm sgt mecabar dan seronok... pengalaman yg menarik. Setidak2nya kita boleh merasai kesulitan org2 yg memang asal mereka di sana. sejak dari lahir hingga dewasa hidup dlm kesulitan - dgn itu barulah kita boleh belajar menghargai apa yg kita ada... dan menyedari betapa kita sgt bertuah.

selamat bertugas....

Azwani Shaari said...

salam kak ida..
one thing for sure, kak ida akan kurus berkilo2 bila balik smnnjung nnti..caya laaaaa:)
sooo cheers k!miss u sis..

addyaholix said...

salam sufi.
baca pengalaman sufi buat saya belajar perkara baru dalam hidup. alhamdulillah sufi masih berkarya. terus menulis ok. jangan berhenti.

Redynne said...

ida,
akak sentiasa doakan yg t'baik utk ida..

*Tabahlah hati yg semakin gagah..

MAZEMIE MAZ said...

Salam,
kata orang, bersusah-susah dahulu...

mungkin ada hikmahnya... insyaAllah.

Sufi Idany said...

TO ALL :

Terima kasih untuk semua kata perkongsian yang terluah di sini.... pengalaman yang di kongsi, rasa yang sama di bebani.... terima kasih kerana tidak jemu untuk terus bersama saya....

Sufi Idany said...

TO ALL :

Terima kasih untuk semua kata perkongsian yang terluah di sini.... pengalaman yang di kongsi, rasa yang sama di bebani.... terima kasih kerana tidak jemu untuk terus bersama saya....

Unknown said...

cikgu.. ingat saya lg tk?haha.. bkas student cikgu lu. ivy ni.. rindu aa dgn cikgu. lma x jmpa. kalo ada gmbr time kat sengian lu.. ckgu upload k

Bahasa dari jiwa

Aku tidak setegar mentari, megah terang menghias siang. Aku mungkin hanya sejalur pelangi yang menumpang cahayanya mentari selepas hujan berlalu. Aku berubah dalam pelbagai warna, merona ceria penawar buat yang berduka. Rasailah kehadiran ku ibarat kau menatap pelangi sesudah hujan di balik cerahnya sinar mentari.

*********************************************************

Jangan terlalu memuji jika dihati tak pernah memuja

*********************************************************